Protein bakımından zengin içeriğe sahip olan fıstık ise fıstığın en lezzetli hali de şüphesiz ki tatlıllara eşlik ettiği zaman dilimidir. İş böyle olduğu için, ona duyulan ilgi tatlılarla birlikte katbekat artmaktadır. Üstelik tam bir enerji deposu olan fıstık, içeriğindeki doymamış yağlar, potasyum, magnezyum, demir, çinko, protein, E ve B6 vitamini ile tam bir şifa kaynağı. Dünya mutfaklarında fıstık ekleerek yapılan birçok yemek ve hamur işi mevcuttur.
https://fistik.com.tr ^den alacağınız fıstıkları; tatlılarda, pastalarda, dost buluşmalarında, ailelerinizle birlikte çaylarııza ve daha fazlasına eşlik edebilmektedir. Keyfini çıkarın.
Bugün sizler ile yapımı çok kolay ve lezzeti muhteşem bir tarif paylaşacağım.
” Fıstıklı kolay katmer” Gaziantep’in meşhur muftağından olan bir tatlı çeşididir. Eşiniz, çocuklarınız, konuklarınız ,gün arkadaşlarınız ile tadabileceğiniz ve tabii ki bayılacağınız bir tariftir. Baklava yufkası ile daha çıtır çıtır oluyor ama baklava yufkanız yok ise taze hazır yufka ile de yapabilrsiniz. Baklava yufkası şart değil elinizde hangisi varsa. Hadi başlayalım….
Fıstıklı Kolay Katmer Tarifi İçin Malzemeler
2 adet katmer için ölçü;
- 6 adet baklava yufkası yada 2 adet normal taze yufka
- 4 yemek kaşığı tepeleme şeker
- 6 yemek kaşığı çekilmiş toz halde Antep fıstığı
- 1 paket hazır paket kaymak
- 4 yemek kaşığı irmik kaymağı ( siz evde pişireceksiniz)
- 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Evde İrmik kaymağı yapmak için;
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı irmik
Üstü için;
- Toz Antep fıstığı
- Kaymak
Yapılışı:
- İlk önce irmik kaymağı, (süt irmiği-sahan kaymağı) hazırlayalım…
- 1 su bardağı süt ile 1 kaşık irmiği ocak da muhallebi gibi pişirelim. Göz göz olup pişince ocağı kapatalım ve soğutalım.
- Bu soğudukça katılaşan bir karışım muhallebi kıvamın da pişmesi yeterli.
- Bunu 1 gün önceden yapıp buzdolabında ağzı kapalı saklayabilirsiniz. Bu sayede katmerleri hazırlarken elinizin altında hazır olur.
- Tüm malzemeleri tezgaha hazırlayalım.
- Tereyağımızı ocak da eritelim ve üstündeki köpükleri alıp atalım. Sırf yağı kalsın.
- Baklava yufkamızın birini tezgaha yayalım. Üstüne 2 kaşık erimiş tereyağdan dökelim ve fırça yardımı ile güzelce her yerine yayalım, yufkayı yağlayalım. Üstüne 1 yufka daha serelim.
- Bu 2. yufkayı tereyağ ile yağlamayalım..
- 2 yufkanın sadece orta bölümüne ( her yerine değil )
- 3 yemek kaşığı Antep fıstığı dökelim serpiştirelim. Kaşıkla düzeltelim. Şimdi fıstığın üstüne 2 yemek kaşığı tepeleme şekeri de serpiştirelim.
- Şimdi bunların üstüne de pişirdiğimiz irmik kaymağının yarısını küçük parçalar halinde fıstıkların her yerine doğrayalım, bölüştürelim. 2 yemek kaşığı hazır paket kaymağı da aynen küçük küçük her yere bölüştürelim.
- Şimdi kalan son yufkayı da bunların üstüne koyalım bu yufkayı da yağlamayalım. Sadece tezgaha ilk koyduğumuz yufkayı yağlamış olmalıyız. .
- Ve hazır olan yufkaları katmerimizi köşeleri ortaya getirerek zarf gibi kapatalım. Yüzlerine biraz tereyağ sürelim.
- Teflon tavayı ocakta 1 dakika kadar ısıtın, sonra katmeri teflon da güzelce kızartarak pişirin. UNUTMAYIN. Katmerin üstünü yağladığımız için tavayı yağlamayalım.
- İster teflon tava da iki yüzü kızarana kadar pişirin. İsterseniz de 230 derece de ısınmış fırın da 10 dakika pişirin. .
- Pişen katmerleri tabaklara alın. 1 dakika kadar bekleyin şimdi kare kare kesin. Üstlerini toz Antep fıstığı ve hazır kaymak ile süsleyebilirsiniz. Sıcak sıcak servis yapın. .
- Katmeriniz hazır afiyetler olsun.