Gaziantep’ in ‘’Yeşil Altını’’ Antep Fıstığı
Ülkemizin Gaziantep yöresinde yetiştirilen verimi yüksek, faydası saymakla bitmek bilmeyen Antep fıstığı, Yeşil Altın olarak da anılmaktadır. Faydası ve içinde bulundurduğu hazinenin varlığını ifade etmek için Yeşil altın diye tanımlanması tam yerinde bir karardır.
Antep Fıstığının Saymakla Bitmeyen Kullanım Alanları
Kırmızı kabuk içerisinde yer alan ufacık bu yeşil meyve, nasıl bu kadar lezzetli ve besleyici olmasının yanı sıra o kadar yiyeceğin içine girerdi ki?
Antep Fıstığı, gıda endüstrisinin birçok alanında karşımıza çıkan ürün olmakta ve taze, kavrulmuş, tuzlanmış, kabuklu ve çatlak olarak satışa sunulmakta ve tüketilmektedir.
Antep fıstığı tatlı üretiminde, yapımında çoğunlukla kullanılmaktadır. Ülkemizdeki birçok tatlının vazgeçilmez parçası olan fıstık birçok tatlının içinde yer almakta ve dondurmalarda da eşsiz lezzetinden faydalanılmaktadır. Öncelikli olarak baklava, katmer, kadayıf, künefe, lokum gibi tatlılar için vazgeçilmez olması gözlenmektedir. Nasıl ki çorbaya lezzet veren baharattır, tatlıları, dondurmaları da lezzet bakımından tamamlayan, eklenip tadıldığında ‘’ işte şimdi oldu ‘’ dedirten altın kadar değerli yemiş olan fıstıktır. Bu eşsiz lezzete sahip olan yemişin kullanım alanı tatlılarla da sınırlı kalmayarak, şarküteri ürünlerinde, yemeklerde, pilavlarda dahi kullanılarak lezzet üstüne lezzet katmaktadır.
Yeşil Altının Bünyesindeki Zenginlikleri
Enerji açısından oldukça zengin olan bir Anadolu meyvesidir. B6 vitamini hücre yenilenmesinde etkili olan B6 vitaminini bünyesinde bulunduran Antep fıstığı yaşlanma karşıtı, egzama karşıtı rahatsızlıklarla mücadele eden kendisi küçük marifeti ve değeri büyük bir yemiştir. Et ürünlerinde bulunan vitamin grubunu bünyesinde barındırması ile tamamlayıcı olmak açısından et tüketemeyenler için alternatif gıda ürünü olarak tercih edilmektedir. Vejetaryan olanlar içinde vücudumuz için gerekli olan B6 vitamini fıstık tüketerek ikame edilebilmektedir. E vitamini, C vitamin, A vitaminleri ve magnezyum, manganez mineralleri açısından zengin olmaktadır.
Fıstığın Özünde Çöl Bitkisi Olduğunu Biliyor muydunuz ?
Fıstığın esasında çöl bitkisi olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda bünyesinde tuz bulunduran topraklara karşı sağlamlığı gözlemlenmektedir. Hatta tuz eklenmiş sularla sulandığında verimliliğinde bir artış olduğu gözlenmiştir. Su ile arası pek iyi olmayan çöl ikliminin kraliçesi olan Antep fıstığı ağacı, uzun ve sıcak yaz günlerinde yetişmesi verimliliği için en ideal zamandır. Fazla sulama yapılması fıstık ağaçlarını olumsuz etkileyici bir adım olacaktır. Nemle de anlaşamadığı düşünülen fıstığın, yetiştiği ortamın nemden uzak olması gerekmektedir.